Over de hele wereld beroemd: Portwijn. Al heel lang geen oude-wijven drankje meer, integendeel! Juist een perfecte begeleider van kaas, dessert, soep, aperitief of digestief. Een drankje met veel misvattingen en lange historische drankcultuur. Nee, het is gewoon weer helemaal een hip drankje! Of zoals de Portugezen zeggen; 'a vida boa'

 

Wat is Port nou precies?

Port ook wel Porto of Portwijn genoemd is afgeleid van de beroemde havenstad Porto en is een versterkte wijn uit Portugal. Tijdens het bereidingsproces van de wijn wordt er extra alcohol toegevoegd. In Europa mag alleen het product uit Portugal echt 'Port' worden genoemd én als de drank word gemaakt van de druiven uit het Dourovallei in het Noordoosten van het land.

 

De geschiedenis

De wijnbouw in de Portstreek is al zeer oud; reeds ontstaan rond de 17e eeuw. Portugal ontwikkelde zich en was erg belangrijk. Door de handelsoorlog tussen Frankrijk en Engeland kwam er steeds meer vraag naar wijnen uit andere gebieden. Pas in de 18e eeuw werd die wijn, onder impuls van een handelsakkoord met de Britten, massaal verscheept naar Engeland en ontdekte men dat de wijn door toevoeging van alcohol beter bestand was tegen het transport boot. Zo ontstond 'Port' en werd systematisch haast alle wijn in het Douro gebied vanaf toen versterkt. Dit heeft geleid tot een enorm wereldwijd succes van deze versterkte wijn die bijna niet meer weg te denken is.