Hoe zit 't eigenlijk?

Iedereen heeft er vast weleens van gehoord...tannine in wijn.

Een veel voorkomende term onder de liefhebbers van wijn. Maar waarom zitten ze in wijn en wat doen ze eigenlijk? 

Tannine, wat is dat ook alweer?

Complexe moleculen en is een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen- vooral polyfenolen die de naam looizuur heeft gekregen; conserveringsmiddel afkomstig uit de schillen, pitten en stelen van de druiven. Deze stof is moeilijk oplosbaar in water, maar wel goed in alcohol verder heeft het invloed op de smaak, kleur en structuur van de wijn. De naam stamt van het Latijns werkwoord tannare, wat 'looien' betekent, een procédé om dierenhuid te bewerken tot leder. De tannine in wijn komt uit de schillen, pitjes en steeltjes van de druiven. Ook eikenhouten vaten kunnen tannines afgeven aan de wijn. Zowel blauwe- als witte druiven bevatten tannine.

Wat zijn de functie van tannines? 

-  Zorgt ervoor dat de wijn geleidelijke rijpt. Daardoor kan 

   de wijn zijn specifieke karakter, smaak- en geurstoffen 

    ontwikkelen.

-  Bevordert de houdbaarheid van de wijn.

-  Tannine zorgt ook dat de kleur behouden word.

-  Beschermend tegen bacteriën en bederf. het is een natuurlijk  

    conserveringsmiddel.