Port wijnen

Over de hele wereld beroemd: Portwijn. Al heel lang geen oude-wijven drankje meer, integendeel! Juist een perfecte begeleider van kaas, dessert, soep, aperitief of digestief. Een drankje met veel misvattingen en lange historische drankcultuur. Nee, het is gewoon weer helemaal een hip drankje! Of zoals de Portugezen zeggen; 'a vida boa'

 

Wat is Port nou precies?

Port ook wel Porto of Portwijn genoemd is afgeleid van de beroemde havenstad Porto en is een versterkte wijn uit Portugal. Tijdens het bereidingsproces van de wijn wordt er extra alcohol toegevoegd. In Europa mag alleen het product uit Portugal echt 'Port' worden genoemd én als de drank word gemaakt van de druiven uit het Dourovallei in het Noordoosten van het land.

 

De geschiedenis

De wijnbouw in de Portstreek is al zeer oud; reeds ontstaan rond de 17e eeuw. Portugal ontwikkelde zich en was erg belangrijk. Door de handelsoorlog tussen Frankrijk en Engeland kwam er steeds meer vraag naar wijnen uit andere gebieden. Pas in de 18e eeuw werd die wijn, onder impuls van een handelsakkoord met de Britten, massaal verscheept naar Engeland en ontdekte men dat de wijn door toevoeging van alcohol beter bestand was tegen het transport boot. Zo ontstond 'Port' en werd systematisch haast alle wijn in het Douro gebied vanaf toen versterkt. Dit heeft geleid tot een enorm wereldwijd succes van deze versterkte wijn die bijna niet meer weg te denken is.

Druivenrassen 

Touriga Nacional 

De belangrijkste druif geeft kleur en taninne aan de Port. Robijnrode kleur en een fruitig palet van aroma's van bosbessen, zoethout en specerijen. 

 

Tinta Roriz 

Zeldzame druivenras met dikke schil en brengt wijnen voort met een dieprode kleur, weinig alcohol en die lang bewaard kan worden zonder kleur en smaak te verliezen. Vaak fruitig en specerijen

Touriga Franca 

Meest geteelde druif. Dieprode kleur, aroma's van bessen en bloemen, stevige taninnes die gunstig effect hebben op het verouderingsproces.

 

Gouveio

Een inheemse druivenras die erg populair is in het Douro gebied en word gebruikt als assemblage in Portugese witte port.


Soorten Port wijnen

Ruby 

Jonge Port, die meestal maar 2-3 jaar in het vat heeft gezeten. Het is de bekendste van de verschillende soorten die er zijn. Mix van verschillende druivenrassen van verschillende jaren. Smaak is fruitig en niet te zwaar. Je kunt hem het best iets gekoeld drinken, op zo'n 12°C graden.

 

Ruby Reserva 

Een hogere kwaliteit Port die aan bepaalde eisen moet voldoen om de aanduiding Reserva te mogen gebruiken.

 

Tawny

Afkomstig van verschillende oogstjaren en druivenras(sen)- heeft 3 tot 7 jaar lang gerijpt in eikenhouten vaten. Door deze langere vatrijping heeft hij een lichte kleur en zachtere smaak dan de Ruby Port. Hoe ouder, minder fruit en hoe meer tonen van caramel, chocolade, noten, honing en kaneel.

 

Vintage 

Gemaakt uit één specifiek oogstjaar. De kwaliteit en bereidingswijze moet eerst officieel geproefd en goedgekeurd worden door de I.V.D.P. instituut.( Instituto dos Vihons do Douro e do Porto) voordat de oogst tot Vintage Portjaar word verklaard. Hierna moeten deze minimaal 3 jaar in eikenhouten vaten worden bewaard. Deze Port wijnen zijn duurder omdat het uitzonderlijk van één jaar afkomstig zijn en van de allerbeste wijngaarden.

 

Late Bottled Vintage

Een blend van Ports uit hetzelfde jaar. Op het etiket moet altijd verplicht het oogstjaar en het jaar van botteling vermeld staan.

 

Single Quinta Vintage 

Een titel die word geven aan Portwijnen uit een enkele zeer beroemde Quinta (wijnboerderij) en uit enkele vintage. Deze worden vaak beschouwd als één van hoogste categorieën en zijn vaak heel erg duur.

 

Witte Port

Deze word gemaakt van enkel inheemse Portugese witte druivenras(sen) en rijpt 3 jaar op vat. Een vooral zomers erg populair drankje die het meest als aperitief word gedronken.

 

Rosé Port

Pas sinds enkele jaren op de markt gebracht en heeft bovendien een officiële status gekregen om het rosé port te noemen. Deze port is geen mengsel van witte en rode port, zoals vaak gedacht word. Deze wijn ontstaat door de rode druiven koel te laten weken. Dit geeft het een licht gekleurde sap. Dit sap wordt bij lage temperatuur vergist om zo tot rosé te komen. Vaak een licht zoet fruitige en vooral fris voor warmere dagen. Je kunt het namelijk uitstekend koud (bijna ijskoud) drinken. Een echte aanrader om eens een andere soort port te serveren.