PLAFZ STREEK

 

Ligging 

Tussen de Rheinhessen en de Elzas ligt de Pfalz. Het is een langgerekte wijngebied van ongeveer 80 kilometer die bestaat uit twee gebieden; het Noordelijk deel (Mittelhaardt of Deutsche Weinstrabe en Zuidelijke deel (Südliche Weierstraß). Daarmee is het één na grootste wijngebied van Duitsland.

 

Klimaat

Het wijngebied heeft een koud continentaal klimaat, wat neerkomt op hete zomers, en koude winters en gedurende hele jaar (kans op) regen. Het gebied Pfalz is één van de warmste gebieden in Duitsland. Weeromstandigheden hebben zeker een directe en indirecte invloed op de kwaliteit, kwantiteit en de stijl van wijn, uiteindelijk is de wijnboer gewoon enorm afhankelijk van moeder natuur.

 

Bodem

Deze bestaat vooral uit drie belangrijke bodemsoorten: zandsteen, leemgronden en klei. Daarnaast bestaat de uit verschillende gesteente die zijn ontstaan uit lavasoorten. Door vulkaanuitbarstingen en erosie is het landschap en daarmee ook de bodem zo gevormd.

 

Druivenras(sen)

Duitse wijnboeren hebben altijd vast gehouden aan het verbouwen van min of meer inheemse druivenrassen, zowel oorspronkelijke als gekruiste. De belangrijkste witte druivenrassen in het gebied zijn Riesling, Grauburgunder (Pinot Gris), Rivaner (bekend als Müller-Thürgau) en Silvaner. Bij blauwe druivenrassen zijn dat de Spätburgunder (ook bekend als Pinot Noir), kruising van Dornfelder en Blauer Portugieser.