Wijnland Argentinië  

Het Zuidelijkste gedeelte van Zuid-Amerika, enorm groot land met flinke klimaatverschillen.

Onbetwist een wijnland uit de 'Nieuwe Wijn Wereld' dat zeker de laatste jaren in opkomst is.

En terecht: dit land herbergt een schat aan bekende en onbekende goede kwaliteitswijnen die

zeker de moeite waard zijn om een keer te ontkurken en natuurlijk te proeven. 

 

De geschiedenis 

Het waren de kolonisten uit Spanje die in de 16e eeuw de eerste druiven aanplantten in het land. Eind van de 19e eeuw werd de Europese druivenoogst geteisterd door een grote epidemie van de druifluis, waardoor wijnboeren gedwongen werden te emigreren. Die Europese wijnboeren namen hun uitgebreide wijnkennis mee en dat hielp de wijnbouw in dit land enorm.

 

Gedurende de 20e eeuw stagneerde de ontwikkeling vanwege de economische problemen in het land. Vanaf de jaren 80 bloeide de wijn productie weer en werden de wijngaarden beplant met hoge kwaliteit druiven wat zeker de kwaliteit van de wijn uiteraard ten goede kwam.

 

Daarmee is Argentinië tegenwoordig het grootste wijnland in Zuid-Amerika en de op vier na grootste wijnproducent ter wereld. En dat is zeker niet voor niks....

 

Wijngebieden

Argentinië kent ongeveer tien wijnbouwgebieden, variërend van klein tot zeer groot. De wijnproductie vind namelijk in het westen van land plaats. Op de Oostelijke helling van Andesgebergte plaats. De drie belangrijkste wijnstreken zijn Mendoza, San Juan en Cafayta.

 

Witte druivenrassen

 

Torrontés

De 'Argentijnse trots' vooral gebruikt wordt voor zoete Muscaatwijnen. De meeste wijnen van deze druif hebben de geur en smaak van bloemen, rozenblaadjes, muscaat, kruiden en tropisch fruit.

 

Chardonnay

De bekendste van de witte druiven! Geur en smaak van groene appel, peer, meloen, ananas, banaan, florale aroma's, boter en honing. Na houtrijping komt hier vanille en chocolade bij.

 

Sauvignon Blanc

Deze druif heeft een opvallend mooie 'groene' geuren van kruiden, groenten en groen fruit-van limoen tot meloenachtige tonen. Een erg populaire druivenras.

 

Chennin Blanc

Lastige druif omdat, als je hem te vroeg oogst dan bevat hij redelijk wat zuren. Oogst je hem te laat dan verliest hij zijn kracht in frisse mineraalachtige smaak. De geur is algemeen breed, bloemig, appel, tropisch fruit, amandel, marsepein en honing.

 

Viognier

Hele moeilijk druif, zeer gevoelig voor ziektes. Het oogsten zelf is ook niet makkelijk. Te vroeg? Dan verliest de wijn zijn karakter. Te laat? Dan is het vettige en complexe wijn. Hij is uitzonderlijk geparfumeerd en vertoont geuren van honing, perzik, abrikoos en specerijen.

 

Blauwe druivenrassen

 

Malbec

Absolute trots van Argentinië. Van oorsprong een Franse druivenras. Over het algemeen kan gesteld worden dat Malbec wijnen vol, stevig en mooie diepe rode kleur hebben. In de geur en smaak is donker fruit te herkennen en vaak wat aards en kruidigs.