Wijnland Zuid-Afrika bekend om haar zeer goede wijnen. Het is dan ook niet vreemd dat de wijnvelden erg populair zijn onder wijnliefhebbers en vele toeristen. Vier grote schitterende wijnregio's, circa 20 wijndistricten binnen die regio's en daarbinnen en soms daarnaast ook weer kleine microzones die 'Wards' genoemd worden. Zeker niet voor niks is Zuid-Afrika uitgegroeid in de afgelopen jaren tot één van de acht grootste wijnlanden ter wereld.

 

De geschiedenis meer dan drie eeuwen rijk en is daarmee de oudste wijnland in de Nieuwe Wereld wijnen. Maar het land heeft ook een donkere geschiedenis. De slavernij en de apartheid zijn zwarte bladzijden in de geschiedenis. De komst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), heeft voor veel ontwikkeling en rijkdom gezorgd.

 

In 1652 gingen Nederlandse soldaten bij Kaap de Goede Hoop aan land om er in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) tussenstation op de specerijenroute te vestigen. De condities leken geschikt voor wijnbouw en daarom liet Commandant Jan van Riebeeck, al gauw druivenstekjes uit Europa komen. Wijn werd namelijk gezien als een effectief middel om scheurbuik te voorkomen. Door de komst van Franse hugenoten, met hun ervaring in de wijnbouw en wijnbereiding, deed de kwaliteit van Zuid-Afrikaanse wijnen sterk verbeteren.

 

Wijngebieden van het land zijn wereldwijd de laatste jaren gegroeid. De belangrijkste wijn producerende gebieden liggen in Zuidwest hoek van het land, maar er word ook wel in Noorden en Oosten wijn geproduceerd.

 

Een aantal gebieden zijn:

 

Stellenbosch

De grootste en meest bekende wijngebied met jaarlijks duizenden toeristen uit de hele wereld en wijnliefhebbers naar toe trekt. Wereldberoemde wijngebieden en hun wijnen maken deze tot een wereldberoemde wijnregio.

 

Paarl

Zeer bekende wijnregio ten Noordwesten van Kaapstad, thuisbasis van een aantal wereldberoemde wijnboeren.

 

Orange River

Een vrijwel onbekend gebied en dat is jammer, want er komen goede wijnen weg tegen een acceptabele prijs. Deze wijnen worden niet veel geëxporteerd. 

 

Olifants River

Deze wijnbouwregio is een van de meest Noordelijk gelegen wijngebied van het land. Het gebied strekt zich over een lengte van maar liefst 145 kilometer. Omdat de mesoklimaat en bodems hier flink verschillen, zijn er zeer uiteenlopende terroirs te vinden en daarom is er een grote diversiteit aan goede wijnen.

 

Constantia

Historische wijnregio in het Zuiden van Kaapstad met een grote diversiteit aan wijnen en wijnstijlen.

 

Elgin

Vrij nieuw wijnregio ten Oosten van Stellenbosch.

 

Robertson

Zeer bekend gebied om zijn kwalitatief goede tot zeer goede witte wijnen.

 

Witte druivenrassen